@article{Borkowska_Robaszewska_2012, author = {Borkowska, Beata and Robaszewska, Anna}, title = {Zastosowanie ziarna gryki w różnych gałęziach przemysłu}, journal = {Scientific Journal of Gdynia Maritime University}, number = {73, pages = {43-55}, year = {2012}, url = {http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-143.html}, abstract = {W ciągu ostatnich kilkunastu lat w dużej mierze wzrosło zainteresowanie gryką i jej przetworami. Skład chemiczny i walory gospodarcze gryki pozwalają na wszechstronne zastosowanie jej nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w rolnictwie, przemyśle farmaceutycznym i ziołolecznictwie. Produkty odpadowe z obłuskiwania gryki także znalazły szerokie zastosowanie. Gryka jest cennym źródłem substancji odżywczych oraz wielu związków biologicznie aktywnych, w tym polifenoli i błonnika pokarmowego. Ze względu na zawartość substancji biologicznie aktywnych gryka uważana jest za roślinę o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. W pracy przedstawiono możliwości wykorzystania ziarna gryki oraz produktów ubocznych powstałych podczas przerobu w różnych gałęziach przemysłu. There has been an increasing interest in buckwheat and its products for the last few years. Buckwheat’s chemical composition and economic values allow using it thoroughly not only in the food industry but also in agriculture, the pharmaceutical industry and herbal medicine. Waste products obtained during hulling buckwheat have also been broadly used. Buckwheat is a valuable source of nutritious substances as proteins with well-balanced amino acid composition, vitamins, polysaccharides, mineral nutrients and a number of bioactive compounds including polyphenols and dietary fibre. Due to the presence of biologically active substances, buckwheat plant is considered a pro-health activity in the human body. The possibilities of using buckwheat and by-products obtained during the processing in various industry branches have been presented in this thesis.}, e-issn={2541-2486}, publisher = {Gdynia Maritime University}, keywords = {},