@article{Borkowska_Datta_2016, author = {Borkowska, Beata and Datta, Aleksandra}, title = {Ocena zawartości włókna surowego w wybranych otrębach pszennych}, journal = {Scientific Journal of Gdynia Maritime University}, number = {93, pages = {38-45}, year = {2016}, url = {http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-402.html}, abstract = {Przeprowadzone badania miały na celu określenie zawartości włókna surowego i wilgotności w otrębach pszennych zwykłych i granulowanych ze śliwkami trzech wybranych producentów (A), (B) i (C). W przygotowanym materiale badawczym oznaczono zawartość włókna surowego i wilgotność otrąb pszennych. Zawartość włókna surowego w badanych otrębach pszennych była zróżnicowana i wahała się w granicach od 3,9% u producenta A do 11,5% u producenta B. Oznaczona wilgotność otrąb pszennych była zgodna z wymaganiami normy, z wyjątkiem otrąb pszennych zwykłych producenta B, w których wilgotność została przekroczona o 1,3%. The objective of the research was to determine the content of crude fibre and moisture in standard and granulated wheat bran with plums of three selected producers (A), (B), (C). The content of crude fibre and moisture of wheat bran were determined in the research material. The content of crude fibre in the examined wheat bran varied between 3,9% (producer A) and 11,5% (producer B). The determined moisture content of wheat bran was in accordance with the requirements of the norm, with the exception of standard wheat bran (producer B), in which moisture content was exceeded by 1,3%.}, e-issn={2541-2486}, publisher = {Gdynia Maritime University}, keywords = {otręby pszenne},