@article{Platta_2014, author = {Platta, Anna}, title = {Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu osteoporozy u kobiet}, journal = {Scientific Journal of Gdynia Maritime University}, number = {86, pages = {16-28}, year = {2014}, url = {http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-280.html}, abstract = {Celem pracy była analiza zaleceń żywieniowych z zakresu profilaktyki zdrowotnej osteopenii i osteoporozy u kobiet. Osteoporoza jest problemem zdrowotnym występującym u starszych osób. Rozwija się stopniowo, a związana z wiekiem utrata masy kostnej rozpoczyna się około 35.–40. roku życia. Zapewnienie odpowiedniej podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci i młodych dorosłych zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. The aim of the study was to analyze dietary guidelines in the field of health prevention of osteopenia and osteoporosis in the women. Osteoporosis is a common health problem in the elderly. Develops gradually, and age-related bone loss begins around 35–40 years of age. Ensuring an adequate supply of calcium and vitamin D in the diet of children and young adults reduces the risk of osteoporosis.}, e-issn={2541-2486}, publisher = {Gdynia Maritime University}, keywords = {osteopenia, osteoporoza, sposób żywienia},