@article{Morawska_Steinka_Blokus-Roszkowska_2013, author = {Morawska, Magda and Steinka, Izabela and Blokus-Roszkowska, Agnieszka}, title = {Modelowanie matematyczne w ocenie jakości materiałów opakowaniowych}, journal = {Scientific Journal of Gdynia Maritime University}, number = {80, pages = {5-12}, year = {2013}, url = {http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-201.html}, abstract = {Na podstawie danych doświadczalnych dotyczących zmian właściwości fizykochemicznych badanych laminatów poliamidowo-polietylenowych pod wpływem komponentów twarogów skonstruowano model matematyczny. Model matematyczny opisywał zmiany stabilności parametrów fizykochemicznych materiałów opakowaniowych po kontakcie z komponentami twarogów. Za pomocą równania matematycznego porównano wszystkie zmieniające się podczas przechowywania właściwości fizykochemiczne laminatu poliamidowo-polietylenowego, za pomocą jednej wartości liczbowej. The influence of curd cheese components on physicochemical properties changes of polyamide/ polyethylene laminates was a ground for constructing mathematical model. Mathematical model described stability changes of physicochemical parameters of packaging materials after the contact with curd cheese components.}, e-issn={2541-2486}, publisher = {Gdynia Maritime University}, keywords = {interakcje opakowanie–produkt},