Uwaga i pamięć w przetwarzaniu obrazów wysokokalorycznych potraw

Attention and memory of the high-calorie food

Monika Pawłowska         Dorota Kalka         

Abstract: 

The number of obese people is increasing in recent years. The aim of study was to show the mechanism of attention in terms of the rate of detection of food images in high-and low-calorie and to examine the effectiveness of screen memory. We examined 89 patients with excessive and normal weight. The results showed, among other things, that obese people hold their attention on images of high-caloric eating longer than on other images. In addition, it has been shown that these people remember images better than low-calorie high calorie foods or unrelated to food.

Streszczenie: 

W ostatnich latach wzrasta na świecie liczba osób dotkniętych otyłością. Prezentowane badania własne mają na celu sprawdzenie, jak funkcjonuje mechanizm uwagi w zakresie szybkości wykrywania obrazów pożywienia wysoko- i niskokalorycznego, oraz zweryfikowanie efektywności pamięci obrazowej. Przebadano 89 osób z nadmierną i prawidłową masą ciała. Wyniki pokazały między innymi, że obrazy tuczącego jedzenia dłużej niż inne obrazy zajmują uwagę osób otyłych. Dodatkowo wykazano, że pamiętają one znacznie lepiej obrazy wysokokalorycznego niż niskokalorycznego pożywienia czy też w ogóle niezwiązane z jedzeniem.

Słowa kluczowe: 
otyłość
uwaga
Issue: 
Pages: 
57
68
Download full text in pdf: 
References: 

Benito-León J., Mitchell A.J, Hernández-Gallego J., Bermejo-Pareja F., Obesity and impaired cognitive functioning in the elderly: a population-based cross-sectional study (NEDICES), European Journal of Neurology, 2013, vol. 20, no. 6, p. 899–906.

Biela U., Pająk A., Kaczmarczyk–Chałas K., Głuszek J. et al., Częstość występowania nadwagi i otyłości u kobiet i mężczyzn w wieku 20–74 lat. Wyniki programu WOBASZ, Kardiologia Polska, 2005, t. 63, nr 6, supl. 4, s. 1–4.

Caballero B., The global epidemic of obesity: an overview, Epidemiology Review, 2007, vol. 29, p. 1–5.

Castellanos E.H., Charboneau E., Dietrich M.S., Park S. et al., Obese adults have visual attention bias for food cue images: evidence for altered reward system function, International Journal of Obesity, 2009, no. 33, p. 1063–1073.

Cournot M., Marquié J.C., Ansiau D. Martinaud C. et al., Relation between body mass index and cognitive function in healthy middle-aged men and women, Neurology, 2006, no. 67, p. 1208–1214.

Cserjesi R., Luminet O., Poncelet A-S., Lenard L., Altered executive function in obesity. Exploration of the role of affective states on cognitive abilities, Appetite, 2009, no. 52, p. 535–539.

Flegal F.M., Carroll M.D., Kit B.K., Ogden C.L., Prevalence of obesity and trends in the distribution of body mass index among US adults, 1999–2010, JAMA, 2012, no. 5, p. 491–497.

Główny Urząd Statystyczny, Zdrowie i ochrona zdrowia w 2011 r., GUS, 2012.

Gunstad J., Paul R.H., Cohen R.A, Tate D.F. et al., Elevated body mass index is associated with executive dysfunction in otherwise healthy adults, Comprehensive Psychiatry, 2007, vol. 48, no. 1, p. 57–61.

Higgs S., Robinson E., Lee M., Learning and memory process and their role in eating: implikations for limiting food intake in overeaters, Current Obesity Reports, 2012, no. 1, p. 91–98.

Hyde R., Europe battles with obesity, The Lancet, 2008, vol. 371, p. 2160–2161.

Institute of Health Metrics and Evaluation, The Global of Disease Generating Evidence, Guiding Policy, IHME, 2013.

Jakuszkowiak K., Cubała W.J., Zespół pożywienia nocnego — rozpowszechnienie, diagnoza i leczenie, Psychiatria, 2004, t. 1, nr 2, s. 107–111.

Jaracz M., Bieliński M., Junik R., Dąbrowiecki S. et al., Zaburzenia pamięci operacyjnej, funkcji wykonawczych i objawy depresji u osób z patologiczną otyłością, Psychiatria, 2009, t. 6, nr 1, s. 9–14.

Nijs I.M.T., Food for thought. The role of food-related cognitive motivational mechanism in dysfunctional eating, 2010, http://repub.eur.nl/res/pub/482/thesis_IMTnijs.pdf [03.12.2013].

Nijs I.M.T., Franken I.H.A., Booij J., Addactive mechanisms in excessive eating behavior and obesity, [in:] Handboek Verslaving, ed. I.H.A. Franken, W. van der Brick, de Tijdstroom, Utrecht 2009.

Nijs I.M.T., Franken I.H.A., Booij J., Verslavingsmechanismen bij excessief eetgedrag en obesitas, [in:] Handboek Verslaving, ed. I.H.A. Franken, W. Van den Brink, de Tijdstroom, Utrecht 2009.

Nijs I.M.T., Franken I.H.A., Muris P., Enhanced processing of food-related pictures in female external eaters, Appetite, 2009, no. 53, p. 376–383.

Nijs I.M.T., Muris P., Euser A. S., Franken I.H.A. et al., Differences in attention to food and food intake between overweight/obese and normal-weight females under conditions of hunger and satiety, Appetite, 2010, no. 54, p. 243–254.

Owecki M., Otyłość epidemią XXI wieku, Przegląd Kardiologiczny, 2009, t. 4, s. 36–41.

Pilska M., Jeżewska-Zychowicz M., Psychologia żywienia. Wybrane zagadnienia, SGGW, Warszawa 2008.

Posner M.I., Uwaga. Mechanizmy świadomości, [w:] Modele umysłu, red. Z. Chlewiński, PWN, Warszawa 1999.

Soetens B., Braet C., Information processing of food cues in overweight and normal weight adolescents, British Journal of Health Psychology, 2007, no. 12, p. 285–304.

Stanek K.M., Body mass index, age, and neurocognitive functioning, PhD thesis, 2011, http://vslb109148.ohiolink.edu/sendf.cgi [07.12.2013].

Stein C.J., Colditz G.A., The epidemic of obesity, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2004, no. 6, p. 2522–2552.

Stroebe W., Koningsbruggen G.M. van, Papies E.K., Aarts H., Why most dieters fail but some succeed: a goal conflict model of eating Bahavior, Psycholgical Review, 2012, p. 1–29.

Vainik U., Dagher A., Dube L., Fellows L.K., Neurobehavioural correlates of body mass index and eating behaviours in adults: A systematic review, Neuroscience and Behavioral Reviews, 2013, no. 37, p. 279–299.

Vitousek K., Hollon S., The investigation of schematic content and processing in eating disorders. Cognitive Therapy and Research, Special Selfhood Process and Emotional Disorders, 1990, vol. 14, no. 2, p. 191–214.

Wang Y., Beydoun M. A., Liang L., Caballero B., Kumanyika S. K., Will all Americans become overweight or obese? Estimating the progression and cost of the U.S. obesity epidemic, Obesity, 2008, no. 16, p. 2323–2330.

World Health Organization, Obesity: Preventing and managing the Global Epidemic. Report of WHO Consultation on Obesity, WHO, 1998.

World Health Organization TRS 849 Obesity, Obesity: Prevention and Managing the Global Epidemic, WHO, 2000.

Citation pattern: Pawłowska M., Kalka D., Uwaga i pamięć w przetwarzaniu obrazów wysokokalorycznych potraw, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, No. 86, pp. 57-68, 2014

BibTeX     EndNote