Zawartość potasu w wybranych sokach pomidorowych

Ewa Stasiuk         

Abstract: 
Streszczenie: 

W dostępnych na rynku sokach pomidorowych przeprowadzono oznaczenia zawartości potasu. Badania wykonano metodą spektroskopii atomowej. Stwierdzono nieznaczne różnice w zawartości potasu w analizowanych sokach. Na opakowaniach większości analizowanych soków podana jest informacja o zawartości potasu.

Issue: 
Pages: 
15
18
Download full text in pdf: 
References: 

Durak I., Biri H., Avci A., Sozen S., Devrim E., Tomato juice inhibits adenosine deaminase activity in human prostate tissue from patient with prostate cancer, Nutrition Research, 2003, 23, 1183–1188.

Hallman E., Zawartość makroelementów w owocach dwóch typów pomidora w zależności od nawożenia azotowego, Bromat. i Chem. Toksykol., Suplement, 2005, 235–239.

Markvic K., Hruskar M., Vahcic N., Lycopene content of tomato products and their contribution to the lycopene intake of Croatians, Nutrition Research, 2006, 26, 556–560.

Nosecka B., Rynek soków pitnych i zagęszczonych w Polsce, „Przemysł Spożywczy”, 2006, 6, 7–9.

Salles C., Nicklaus S., Septier C., Determination and degustatory properties of taste-active compounds in tomato juices, Food Chemistry, 2003, 81, 395–402.

Wawrzyniak A., Dąbek M., Analiza spożycia likopenu w wybranej grupie studentów, „Żywienie Człowieka i Metabolizm”, 2007, 1–2, 341.

Citation pattern: Stasiuk E., Zawartość potasu w wybranych sokach pomidorowych, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, No. 61, pp. 15-18, 2009

BibTeX     EndNote